Onderzoek: LHBTQ-vriendelijke reisbestemmingen

De LHBTQ-emancipatie lijkt zich wereldwijd steeds sterker te ontwikkelen. Er is steeds meer aandacht voor deze gemeenschap, vooral door traditionele en (vooral) sociale media.

Ondanks de verbeterende omstandigheden voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en personen die zich niet identificeren tot een geslacht, is het lang niet overal even fijn voor deze groep. Dit geldt ook voor wanneer zij op vakantie gaan. Lang niet alle landelijke en lokale overheden hanteren een ‘vriendelijk’ beleid voor LHBTQ’ers. En dan is er ook nog de lokale bevolking, die ook niet altijd even tolerant is. 

Om in kaart te brengen hoe LHBTQ-vriendelijk reisbestemmingen zijn en hoe landen zich hierin ontwikkelen, analyseerde Taxi2airport data van Spartacus (een reisgids voor LHBTQ) over de afgelopen vier jaar (2015 tot en met 2019). 

Het onderzoek heeft zich toegespitst op de 50 ‘meest competitieve landen op gebied van toerisme’, waaronder ook Nederland. Taxi2Airport rangschikte deze 50 landen in een Veiligheidskompas voor LHBTQ-reizigers, op basis van positieve factoren, risicofactoren en belemmerende wetgeving voor LHBTQ-reizigers.

Taxi2Airport - Onderzoek: LHBTQ-vriendelijke reisbestemmingen

Meest LHBTQ-vriendelijke reisbestemming is Zweden

Zweden is de vriendelijkste populaire reisbestemming voor LHBTQ’ers, met een totale gemiddelde score van 9,6. De Zweedse wet- en regelgeving voor LHBTQ’ers is zeer positief (lees: tolerant), Zweden omarmen de LHBTQ-gemeenschap en ook op gebied van risico’s (denk aan geweldsincidenten) hoeven LHBTQ’ers zich weinig tot geen zorgen te maken op Zweeds grondgebied. 

Naast Zweden zijn ook andere Europese landen te vinden in de top 10 vriendelijkste reisbestemmingen voor LHBTQ’ers:

  1. Zweden (9,6)
  2. Verenigd Koninkrijk (9,4)
  3. Canada (9,4)
  4. Frankrijk (9,2)
  5. Nederland (9,2)
  6. België (9,2)
  7. Ijsland (9,1)
  8. Spanje (9)
  9. Noorwegen (9)
  10. Denemarken (8,9)

Nederland vijfde meest LHBTQ-vriendelijke land

Ook Nederland is bovenaan het lijstje te vinden als LHBTQ-vriendelijke reisbestemming, met een gemiddelde score van 9,2. Hoewel Nederland, met Amsterdam, te boek staat als een van de meest ‘’Gay-vriendelijke’’ hoofdsteden van wereld, is er toch het een en ander op te merken aan de omstandigheden voor LHBTQ’ers. 

Het sociale klimaat in is Nederland niet overal even aangenaam te noemen voor de LHBTQ gemeenschap. De Randstad loopt voor op de rest van Nederland. Nederland kent verder echter gunstige wetgeving en weinig tot geen risico’s voor LHBTQ’ers. 

Amerika in de middenmoot

De Verenigde Staten staan gemiddeld op plek 26, met een score van 7,1. In de periode van 2015 tot 2018 stegen de factoren die een positieve bijdrage leveren aan veilig reizen voor de LHBTQ. Zoals bijvoorbeeld verschillende aanstellingen van ambtenaren met hoog ambtelijke functies op Statelijk niveau. Desalniettemin is over de afgelopen twee jaren een duidelijke daling zichtbaar. 

Een van de belangrijkste redenen -volgens Spartacus- bestaat uit bijvoorbeeld de pogingen van President Trump; om transgenderrechten in het leger in te perken. Daarnaast is in vijf jaar niets noemenswaardig veranderd in wet- en regelgeving. Ook loopt de LHBTQ-gemeenschap met een reis naar -het binnenland van- Amerika kans op vervelende situaties met de lokale bevolking in de vorm van (verbaal) geweld. 

Verenigd Koninkrijk daalt in de rangorde

Het Verenigd Koninkrijk staat steevast in de top van de index. Over de afgelopen jaren staat het land gemiddeld op plek 2. Het Verenigd Koninkrijk daalde het afgelopen jaar echter naar plek 4. De belangrijkste reden is het aantal geweldsincidenten tegen LHBTQ’ers. Sinds 2014 zijn deze haatmisdrijven verdubbeld. Deze misdrijven zijn zelfs verdriedubbeld richting transsexuelen, zo meldde de Britse kwaliteitskrant the Guardian afgelopen zomer. Het Verenigd Koninkrijk is echter nog steeds een van de beste landen om naartoe te reizen voor de LHBTQ gemeenschap. 

Minst aantrekkelijke reisbestemmingen

Aan de andere kant van het reis-spectrum voor LHBTQ’ers staan landen die niet te boek staan als tolerant en vriendelijk. De Verenigde Arabische Emiraten staan op de laatste plek in het kompas van Taxi2airport. Dit land kent een score van 1,2 – vooral omdat homosexualiteit een strafbaar feit is en daarvoor de doodstraf kan staan. Ook vormt de lokale gemeenschap een risico. 

Hieronder een overzicht van de -in totaal- 12 reisbestemmingen met score lager dan 6:

  1. Verenigde Arabische Emiraten (1,2)
  2. Rusland (2,6)
  3. Maleisië (3,1)
  4. Turkije (4)
  5. Korea (4,2)
  6. Peru (4,5)
  7. India (4,8)
  8. Indonesië (5)
  9. Singapore (5,2)
  10. Panama (5,3)
  11. Polen (5,6)
  12. China (5,9)

Opvallende ontwikkelingen 

Bekijk hieronder het volledige Veiligheidskompas voor LHBTQ-reizigers:


Onderzoeksmethodiek

Het Veiligheids Kompas is o.a. gebaseerd op een analyse van de jaarlijkse travel guides van Spartacus (2015-2019). De gegevens zijn vervolgens gelabeld naar drie variabelen: positieve factoren, belemmerende wetgeving en risicofactoren.