Onderzoek 2019: Prijzen van openbaar vervoer in 80 wereldsteden

Voor veel vakantiegangers vormen reiskosten in het land -en de stad- van bestemming een grote kostenpost. Veel toeristen proberen hier dan ook op de besparen, bijvoorbeeld door het openbaar vervoer te nemen. De prijzen van het openbaar vervoer zijn doorgaans aangepast naar de levensstandaard van de lokale bevolking, waardoor een busrit in Helsinki (Finland) logischerwijs duurder is dan een rit in Quito (Ecuador). Een gunstig gegeven dus voor toeristen die Afrika, Zuid-Amerika of Azië bezoeken.

De taxichauffeurs van internationaal taxiplatform Taxi2Airport ontvangen tijdens ritten van het vliegveld naar de plaats van bestemming vaak vragen van vakantiegangers over de mogelijkheden en kosten van het openbaar vervoer ter plekke. Taxi2Airport besloot daarom onderzoek te doen naar de kosten van het openbaar vervoer in 80 wereldsteden.

Naast eigen bureauonderzoek werd hierbij tevens reiskosten-database Price of Travel geconsulteerd. Uit dit onderzoek zijn, naast grote verschillen, ook interessante ‘ov-weetjes’ boven water gekomen.

Gemiddelde rit in toeristenstad onder 2 euro

De bus, tram en metro zijn wereldwijd de meest voorkomende vervoersmiddelen in het openbaar vervoer. Van alle onderzochte toeristensteden komt de bus in 35,8% van de steden voor. Ook de metro (19,8%) komt veel terug in toeristensteden. Op de derde plaats staan de tram en metro met beide een aandeel van 12,3%. Gemiddeld kost een enkel kort ritje met een van deze vier vervoersmiddelen wereldwijd zo’n 1 euro en 68 eurocent.

Extremen

In Venetië kost een enkel ritje met het openbaar vervoer gemiddeld €7,67 als je de waterbus neemt. In Kopenhagen ben je met het openbaar vervoer het duurst uit voor een enkeltje, die qua kosten op kan lopen tot € 13,90 per rit. De goedkoopste ritten maak je daarentegen in Caïro (in Egypte) en Buenos Aires (in Argentinië) voor gemiddeld 11 eurocent.

Citytrip in Europa

Ga je meerdere Europese steden bezoeken? Dan is een rit met het openbaar vervoer naar je bestemming het goedkoopste in Oost Europa voor gemiddeld € 0,94, gevolgd door Zuid Europa waar een gemiddelde rit naar je bestemming € 2,14 kost. Een rit in het Noorden van Europa is het veruit het duurste met een gemiddeld bedrag van € 3,99. In West Europa maak je een rit naar bestemming voor gemiddeld € 2,51.

Continentaal

Een gemiddelde rit met het openbaar vervoer in een van de onderzochte toeristensteden in Afrika kost je slechts €0,28. Een gemiddelde rit naar je bestemming in Europa kost daarentegen €2,74. De duurste rit in het openbaar vervoer kost je gemiddeld €2,96 in Australië en Nieuw Zeeland. In Zuid Amerika en Azië betaal je respectievelijk €0,75 en €1,37 per rit naar je bestemming.

Wereldtaal

In welke wereldtaal kan je gemiddeld het goedkoopste een rit maken? Een rit in een Engelstalig land kost je gemiddeld €2,22. In een Spaanstalig land kost een rit naar je bestemming gemiddeld €0,72. De goedkoopste rit kost je in het Mandarijn gemiddeld slechts €0,70.

Hieronder een overzicht van alle onderzochte kosten van het openbaar vervoer per toeristenstad.

Over de data

  • Waar sprake is van een spreiding in prijzen geldt doorgaans het gegeven dat korte(re) ritten goedkoper zijn dan lange(re) ritten, maar in sommige gevallen betekent dit dat een rit met de metro mogelijk goedkoper is dan een rit met de bus, of visa versa.
  • Alle genoemde tarieven zijn tarieven die men betaalt voor een ticket die net voor de rit aanschaft wordt.
  • Voor London specifiek is het Oystercard-tarief aangehouden omdat de standaardprijs voor zelfs het kortste ritje met de tube dusdanig hoog is dat ervan uitgegaan kan worden dat niemand dit zou kopen.
  • In een aantal steden, zoals Auckland, Boedapest en Praag geldt het lage tarief uitsluitend voor erg korte ritten; waardoor het hogere tarief meer gangbaar is.
  • In sommige steden (vooral in Azië), zijn er informele openbaar vervoer opties of opties die toeristen normaal gesproken niet zouden overwegen. Deze opties zijn buiten beschouwing van het onderzoek gelaten. Een voorbeeld hiervan is Bangkok, waar ook lokale bussen zonder airconditioning rondrijden. Deze zijn goedkoper dan de SkyTrain en de metro, maar ongebruikelijk voor toeristen.